Transportul semințelor este GRATUIT oriunde in România pentru comenzile de minim 150 ron. Oferte la MIX-urile de seminte.

Pregatirea rasadurilor

Pregatirea rasadurilor

Notiuni introductive in pregatirea rasadurilor de legume traditionale:

       

     Rasadurile de legume de soi traditional: Semanatul si plantarea

           Pregatirea rasadurilor de legume traditionale, referindu-ne aici la soiurile romanesti (total diferite de cele hibride), se organizeaza asa cum am invatat de la bunicii nostrii primavara, chira inainte de ultima zapada ;
Sigur depinde foarte mult de ce fel de legume dorim sa cultivam , si mai ales unde cultivam aceste legume, in solar sau in gradina ?

            
Nu vom petrece foarte mult timp pentru a vorbi despre avantajele amenajarii gradinii prin rasaduri in loc de seminte, Dar vom enumera in linii mari cateva dintre acestea:

· Economia de timp – primul si cel mai importat avantaj pe care il poti obtine atunci cand optezi pentru a cultiva legumele direct prin rasaduri si nu prin insamantare ;
· Randament 100 % - un element foarte important daca nu ai timp de incercari si erori sau daca esti la inceput de drum in noua cariera de „mic fermier”; Spre deosebire de insamantarea directa , cultivarea prin rasaduri iti aduce avantajul de a-ti organiza viitoarea productie exact in maniera in care vrei sa arate la maturitate. Vei sti din timp cate fire din fiecare leguma doresti sa cultivi, le vei comanda si gata gradina!

· Productie timpurie – Daca ai ales sa iti cultivi legumele traditionale intr-un solar sau sera, cultivarea prin rasaduri este cea mai buna alegere deoarece poti incepe cu cateva saptamani mai devreme, iar folosirea plantelor crescute in rasadnite asigura un randament crescut in prinderea plantei si productia timpurie.
· Cultura sanatoasa ,este un aspect deloc de neglijat mai ales in solarii; Fiind un mediu inchis este deosebit de important ca rasadurile pe care le utilizezi sa provina din surse sigure ;
Cum sunt pregatite rasadurile ?

               In primul rand, in momentul in care incepem sa producem rasaduri de legume traditionale ne asiguram ca mediul este complet dezinfectat, luminat si usor de controlat din punct de vedere al umiditatii , ventilatiei si temperaturii; Tocmai pentru acest fapt, ele se produc in functie de perioada in care se estimeaza ca vor fi plantate in solar sau gradina dupa caz. De regula se calculeaza o perioada de 60 de zile pentru insamanatare, inainte ca rasadul sa ajunga in gradina.
Pentru producerea de rasaduri vom avea nevoie de o serie de accesorii si de urmarea cu strictete  a unor pasi foarte bine definiti .
Tavitele alveolare, sunt optiunea cea mai des intalnita de catre agricultori, ele avand un cost relativ mic, putand fi selectate in functie de necesitatea de mentinere a rasadului dupa: Volum, numarul de celule (numarul de fire de rasad ce este urmarit a se obtine), diametrul celulei;
Pamantul de rasad sau Turba care de fapt este un amestec din mai multe tipuri de pamant, scopul acesteia fiind sa asigure un sol afanat pentru dezvoltarea radacinilor, sa retina apa pentru hidratarea completa si sa contina natural o serie de agenti hranitori pentru viitorul rasad. In cazul nostru a fost selectat un substrat pe baza de turba (Klasmann TS3) care nu contine elemente de nutritie adaugate sau procesate chimic.
Semintele traditionale de soi Romanesc, in cazul nostru provin din productie proprie cultivata si crescuta natural 100% an de an. Soiurile traditionale de prim an au fost obtinute de la fermieri care impartasesc aceleasi pasiuni sau de la statiuni de cercedare si dezvoltare pentru legumicultura (SCDL). Din fericire in tara noastra inca exista o multime de soiuri foarte bine definite si recunoscute.
Semintele se planteaza manual in alveole, la o adancime de maxim 1 cm si sunt acoperite cu o folie pana la germinare (3-4 zile), timp in care se uda periodic, folosind apa curata la temperatura pamantului .
Temperatura necesara  pentru germinare si rasarire trebuie sa fie cuprinsa intr 23-25 grade celsius pana la prima saptamana. Ulterior , temperatura de crestere poate scadea pana la 12-15 grade, in ambele cazuri umiditatea optima incaperii fiind 50-60%;

Plantarea:
Odata ajunse rasadurile la maturitatea necesara, sau imediat dupa ce le-ati cumparat , acestea trebuie plantate in gradina pentru inceperea aventurii ; Varsta optima de plantare a unui rasad, in functie de soi este cuprinsa intre 45-65 de zile, are o inaltime de aproximativ 15 cm si mai multe frunze. Rasadul inainte de plantare trebuie sa fie viguros, gros si radacinile bine dezvoltate.
Plantarea trebuie sa aiba loc in zile linistite , fara vant puternic sau ploi dar si fara un soare intens.
Rasadurile se vor planta in gropi facute manual si udate imediat dupa;

Toate acestea , si multa pasiune in ceea ce faceti va va conduce spre rasaduri de legume traditionale demne de invidiat , chiar si de catre fermierii profesionisti.
 
+40756288725

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!